Bewust & duurzaam watergebruik

Kraanwater dat u niet gebruikt, hoeft niet te worden verpompt en gezuiverd - voor en na gebruik. Dit bespaart water, energie en hulpstoffen in de hele waterketen! Met het programma Bewust & Duurzaam Watergebruik stimuleert Dunea innovatie in watergebruik bij iedereen: in huis, in de wijk, in bedrijven en op kantoor.

Dunea is verplicht te leveren wat er wordt gevraagd, maar we kunnen Bewust & duurzaam watergebruik wel stimuleren. Zo verlichten we de sterk toenemende druk op het watersysteem in Nederland en die van Dunea in het bijzonder. En het draagt bij aan diverse duurzaamheidsopgaven. Om dit te bereiken heeft Dunea zichzelf doelen gesteld, later aangescherpt op het kabinetsbesluit ‘Water en bodem sturend’:

  • Klanten helpen om kraanwatergebruik terug te brengen naar 100 liter per dag in 2035;
  • Grootverbruikers en andere bedrijven helpen om kraanwatergebruik (ook) met 20% terug te brengen, bijvoorbeeld met behulp van onze Waterscan;
  • Duneanen adviseren hun contacten over bewust en duurzaam watergebruik..

Bewust & Duurzaam Watergebruik

Bewust en onbewust naar 100 liter drinkwater pp/pd

Natuurlijk hebben we tips voor bewust watergebruik. Want de meeste mensen dragen graag bij aan duurzaamheid en een klein beetje aan hun eigen portemonnee. Maar hoe weet u wanneer u ‘het goed doet’ en heeft u altijd zin om aan besparing te denken? Daarom werken we ook aan oplossingen waarbij water besparen wat automatischer gaat. Zo schuiven we graag aan als woonwijken worden ontworpen en ontwikkelden we met partners de waterbespaarplaat. Ook ontwikkelen we ‘toolkits’ met kleine oplossingen en geven we kinderen ‘knoppentraining’ om de bespaarknop op het toilet te gebruiken.

Piekverbruik

Mensen realiseren het zich niet, maar drinkwaterbedrijven moeten hun (zuiverings)installaties uitleggen om te kunnen leveren wat er op de hoogste verbruikspiek wordt gevraagd. Als er structureel kan worden bespaard bij seizoens- of dagpieken, is er dus minder water nodig. Maar wanneer kun je hierop rekenen? Een weerbarstig vraagstuk waarvoor de drinkwatersector oplossingen zoekt. Regentonnen of -zakken helpen niet bij langdurige droogte, maar je helpt wel stortbuien te verwerken. En als je het hele jaar door zo vaak mogelijk regenwater gebruikt voor de tuin, bespaar je een hoop drinkwater!

Tips voor zuinigere installaties van Techniek Nederland

50 Literhuis

50L-coalitie

Samen kom je verder. Daarom werken we voor het behalen van onze doelen graag samen met andere organisaties. De Nederlandse 50L-huis coalitie is hier een voorbeeld van. Samen en individueel werken Arcadis, VP Delta en Dunea aan het beschikbaar maken en realiseren van duurzame, water-robuuste oplossingen voor gemeenten, projectontwikkelaars, bedrijven en inwoners. Zo organiseerden we een ondernemers-challenge voor kansrijke innovaties in huis. Die helpen we graag naar de markt. Dan heeft u wat te kiezen als u straks uw badkamer vervangt. Ook ontwikkelen we de waterscan, met een scala aan oplossingen voor verschillende situaties.

Meer over deze samenwerking