De duinen van Dunea

Welkom!

Dunea beheert de duingebieden tussen Monster en Kijkduin en tussen Scheveningen en Katwijk: Solleveld, Meijendel en Berkheide. Deze drie gebieden hebben nagenoeg dezelfde functies: we winnen er ons water, beheren de natuur en zorgen ervoor dat mensen er kunnen recreëren.

Daarnaast zijn de duingebieden ook als zeewering belangrijk. Dunea werkt continu aan een goede balans tussen de verschillende functies. De duinen maken deel uit van Nationaal Park Hollandse Duinen.

Lees meer over onze duingebieden

De vele wegen naar Meijendel 

Auto bij de TapuitMeijendel is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Zuid-Holland. Er zijn dus vele toegangen tot het gebied, ondanks dat we een deel van het beschermde natuurgebied gereserveerd houden voor kwetsbare natuur en drinkwater. 

Kies jouw weg

Speurtocht Eitje

Speurtocht Eitje!

Kom tijdens de paasdagen (7 t/m 10 april 2023) speuren in Meijendel!

Elke vogel legt een ei, maar welk ei hoort bij welke vogel? Je ontdekt het tijdens deze speurtocht. Heb je alle antwoorden gevonden? In De Tapuit, bezoekerscentrum Dunea, krijg je een chocolade eitje als prijsje!

Je kunt de speurtocht gratis bij ons bezoekerscentrum ophalen. De route is 1,5 km en gaat door het Monkeybos. Kom je ook?

Niels met uitzicht over duinen

Een unieke kijk op de duinen

Onze duingebieden Berkheide, Solleveld en Meijendel zijn een belangrijke plek voor een grote verscheidenheid aan bloemen, planten, dieren en mensen. Deze gebieden maken deel uit van Nationaal Park Hollandse Duinen. Wij beheren deze prachtige, kwetsbare en veerkrachtige natuur en beschermen de drinkwaterwinning. Dat doen we al bijna 150 jaar en dat doen we niet alleen. Samen met vrijwilligers en (natuur)organisaties beschermen we onze gebieden met veel passie en plezier. Lees op deze pagina alle duinverhalen.

Lees alle duinverhalen

Nieuws

/-/media/images/nieuws/dunea---de-tapuit---mobiel-header-nestcam-2023-v02.ashx

Nestcams kerkuilen en slechtvalken gaan weer live 

Het is bijna lente, iedereen kijkt ernaar uit! De natuur bereidt zich voor en ook de dieren voelen de eerste kriebels. De kerkuilen en de slechtvalken...

Lees meer over Nestcams kerkuilen en slechtvalken gaan weer live 

/-/media/images/nieuws/binnenstebuiten-duinen-mobile.ashx

Onze landschapsecoloog Harrie van der Hagen bij 'BinnensteBuiten'

Onze landschapsecoloog Harrie van der Hagen neemt heel Nederland vlak voor zijn pensioen nog één keer mee door Meijendel. Samen met...

Lees meer over Onze landschapsecoloog Harrie van der Hagen bij 'BinnensteBuiten'

/-/media/images/nieuws/wim-natuurinclusief-893x414.ashx

Water op Landelijke Agenda Natuurinclusief

Hoe zorgen we dat natuur weer meer onderdeel wordt van wat we maken en doen? Negen bestuurders - koplopers in hun eigen werkveld op het gebied van...

Lees meer over Water op Landelijke Agenda Natuurinclusief

Onze duingebieden

/-/media/images/duinen/onze-duingebieden-ticketbox/galloway-rund.ashx

Meijendel

In Meijendel ontdek je het bos en de hoge duinen en heb je een geweldig uitzicht over de infiltratieplassen, die belangrijk zijn voor de waterwinning. De afwisseling in het gebied maakt van elk bezoek een avontuur.

Ontdek Meijendel

/-/media/images/duinen/solleveld-homepage.ashx

Solleveld

Solleveld is een kwetsbaar en bijzonder duingebied. Bijzonder zijn de eikenbomen in het gebied, omdat deze nergens anders in Nederland zo dichtbij de zee staan.            

Ontdek Solleveld

/-/media/images/duinen/onze-duingebieden-ticketbox/berkheide.ashx

Berkheide

Berkheide is een vrij open gebied met veel duingraslanden, natte duinvalleien en bijzondere planten. Wij beschermen de kwetsbare natuur en daarom is Berkheide niet toegankelijk voor bezoekers.

Ontdek Berkheide

Het is heerlijk genieten in de duinen. Met de wind door je haren zie je elke keer weer iets anders.