Opdrachtgevers/uitvoerders voor de bouw van drinkwaterinstallaties hebben een belangrijke taak voor de volksgezondheid. In de ontwerp- en bouwfase kunnen zij legionella en legionella-ziektes voorkomen!
Drinkwaterkwaliteit
Bij ondoordachte aanleg van warm- en koudwaterleidingen in vloeren en kasten/kokers kan de watertemperatuur stijgen tot boven de 25 ºC. Warmtebronnen zoals verwarmingsleidingen en stadsverwarmingsinstallaties liggen dan te dicht bij koudwaterleidingen. Door deze zogenoemde 'hotspots' kunnen schadelijke bacteriën aangroeien (zoals Legionella Pneumophila). Inademing van legionellabacteriën bij waterverneveling (aerosol) kan ernstige en soms blijvende lichamelijke klachten veroorzaken (Veteranenziekte).
Vooraf voorkomen, achteraf geen problemen
Door het opnemen van de NEN 1006, Waterwerkbladen en de ISSO/SBR 811 publicatie op de tekeningen en in het bestek, is er meer aandacht voor ongewenste opwarming. Hierbij is goede samenwerking tussen de architect, projectontwikkelaar, installatieadviseur, aannemer en installateur zeer belangrijk.
Conclusie
Met het toepassen van de normen en elkaar scherp houden op uitvoering, wordt niet alleen slechte drinkwaterkwaliteit voorkomen, maar ook imagoschade, hoge kosten voor herstel en ergernis bij betrokken partijen en de gebruikers. Meer informatie over drinkwaterinstallaties is te vinden op
www.infodwi.nl en
www.legionellavraagbaak.nl.