Tips
Veelgestelde vragen
Wat moet ik doen bij een wateronderbreking?
Soms kunnen wij even geen water leveren. Dat kan komen doordat er een lekkage of andere storing bij u in de buurt moet worden verholpen. Vaker gaat het om geplande onderhoudswerkzaamheden aan het leidingnet, zoals aanleg van nieuwe leidingen en vervanging van oude. U ontvangt dan enkele dagen van tevoren een schriftelijke aankondiging. Geplande werkzaamheden worden uitgevoerd tijdens kantooruren: maandag t/m vrijdag tussen 7.00 en 17.00 uur. Zonder water zitten is lastig, maar als u het van tevoren weet kunt u zich voorbereiden. Enkele tips:
Huishoudens
- Vul flessen met water voor consumptie en bewaar die in de koelkast.
- Vul van tevoren het bad of de wastafel.
- Zet een volle emmer water naast het toilet.
- Vul de voorraad in de regenton aan met kraanwater. Deze voorraad kunt u gebruiken voor tuin en toilet.
Bedrijven
Bedrijven kunnen dezelfde tips volgen als huishoudens. Daarnaast kunnen zij de volgende opties in overweging nemen:
- Zelf mobiel sanitair huren.
- Wij kunnen een noodaansluiting voor u plaatsen (tijdelijke oplossing, kosten op aanvraag). Dan wordt er een tijdelijke aansluiting vanaf een andere leiding gemaakt. Of dit (tijdig) kan worden gerealiseerd hangt af van de mogelijkheden in de omgeving van uw pand en of er op het moment van aanvragen nog voldoende tijd is om de voorziening te realiseren.
- Wij kunnen extra afsluiters voor u plaatsen (permanente oplossing, kosten op aanvraag), om uw aansluiting als het ware te isoleren. Dit kan alleen bij grote afsluiters onder bepaalde voorwaarden. Bij een wateronderbreking aan de ene zijde van het net, heeft u dan via de andere zijde toch watertoevoer.
- Is uw bedrijfsvoering van groot maatschappelijk belang (zorginstellingen), dan kunnen we de wateronderbreking in onderling overeenstemming buiten werktijden laten plaatsvinden. Hieraan zijn wel kosten verbonden, die neerkomen op de extra kosten die wij daarvoor moeten maken.
Hoe kan ik water besparen?
Er zijn verschillende manieren waarop u water kan besparen. Dit geldt natuurlijk tijdens een hittegolf, maar ook als het minder warm is, is het goed om over onderstaande tips na te denken:
- De tuin niet te vaak sproeien, of eerder gevallen regenwater gebruiken om plantjes water te geven;
- De auto niet te vaak te wassen. Per autowasbeurt gaan er vaak tientallen liters kraanwater doorheen. De autowasstraat is de beste plek.;
- De vaatwasser of wasmachine alleen vol aan te zetten;
- Zwembadjes niet te hervullen, maar bijvoorbeeld af te dekken als u het niet gebruikt, een teiltje te gebruiken voordat u het water ingaat;
- Korter te douchen;
Meer tips delen we op onze pagina Waterbewust.
Tijdens een hittegolf kan het voorkomen dat drinkwaterbedrijven hun klanten adviseren om niet-noodzakelijk watergebruik te beperken tijdens de ochtend- en avonduren (tussen 6.00 uur en 9.00 uur en tussen 18.00 uur en 22.00 uur). Dus om tijdens de ochtend- en avondpiek bovenstaande activiteiten niet te doen.
Hoe voorkom ik kalkaanslag?
Ondanks de ontharding van uw drinkwater tot 8,5 graden Dh, heeft u thuis nog wel te maken met kalkaanslag. Hieronder enkele tips ter voorkoming van kalkaanslag:
- In de meeste wasmiddelen zit een middel tegen kalk. Op de verpakking staat aangegeven hoeveel u wordt geadviseerd te gebruiken bij een bepaalde hardheid van het drinkwater. Als u dit advies opvolgt, hoeft u niet bang te zijn voor verkalkte verwarmingselementen van uw (af)wasmachine.
- Droog natte oppervlakken als doucheschermen, sanitair en tegels direct na met een zeem.
- Schoonmaakazijn is een goed middel tegen kalkaanslag. U kunt het gebruiken voor het ontkalken van uw koffiezetapparaat of het ontstoppen van douchekoppen en kranen. Let op: het zuur kan bepaalde materialen aantasten. Dit voorkomt u door goed na te spoelen met water.
- Het toevoegen van onthardingspoeder aan uw wasmiddel is meestal niet nodig. U krijgt immers matig zacht water geleverd.
- Stel uw wasmachine niet in boven de 65º C. Dat scheelt u energie en kalkafzetting op het verwarmingselement.
Wat kan ik doen om bevroren leidingen te voorkomen?
In de winter is het binnen extra gezellig en behaaglijk met de verwarming aan. Maar als het buiten erg koud is, bestaat het risico dat uw waterleiding en verwarmingsbuizen bevriezen. Daardoor kan er een breuk in de waterleiding ontstaan, met lekkages tot gevolg. Staat u liever niet ineens in de kou? Met de onderstaande voorzorgsmaatregelen beperkt u het risico op bevriezing van uw leidingen. Denk hier ook aan als u in de winter met vakantie gaat.
- Zet bij vorst de thermostaat op minimaal 10 graden Celsius en draai in het hele huis de radiatoren open, ook in de ruimten waar zich de watermeter, hoofdkraan en leidingen bevinden. Zorg dat de cv-pomp blijft draaien en stel de ketelwatertemperatuur in op minimaal 50°C en uw warmwatertoestel (boiler) op minimaal 60°C.
- Controleer ook of de hoofdkraan goed sluit. Mocht er een defect aan de waterleiding ontstaan, dan voorkomt u hiermee eventuele waterschade.
- Tocht is een grote vijand. Isoleer de meterruimte goed, zorg ervoor dat buitendeuren en toegangsdeuren goed sluiten en plaats eventueel tochtstrips. Is in dezelfde ruimte een gasmeter aanwezig, ventileer de ruimte dan regelmatig om vochtvorming te voorkomen.
- Is de ruimte niet tochtdicht te krijgen en bent u bang voor bevriezing? Pak dan de watermeter, hoofdkraan en toevoerleiding tijdelijk in met isolerend materiaal. • Bij vorst kunt u (buiten)kranen en leidingen in onverwarmde ruimten zoals de garage, het best apart afsluiten en aftappen, zodat er geen water meer in zit dat kan bevriezen. De leidingen zijn meestal ingedeeld in groepen, die u kunt afsluiten met de bijbehorende stopkraan. Het aftappen gaat als volgt: draai de stopkraan van de leidingen in een onverwarmde ruimte dicht. Open nu het aftapkraantje en vang het water op in een emmer. Zet ook alle andere kranen in de koude ruimte open en laat alle leidingen leeglopen. Sluit tenslotte het aftapkraantje en de waterkranen. Vergeet niet om na de vorstperiode de leidingen door te spoelen.
Hoe herken ik een lekkage?
Het is verstandig om periodiek te controleren of ergens in huis lekkage is. Hoe sneller u een lekkage ontdekt, hoe groter de kans dat schade en kosten beperkt blijven. Controleren is eenvoudig en duurt hooguit een kwartier.
Zo doet u dat: draai alle kranen in huis dicht, ook die van de wasmachine en kijk op uw watermeter. Als de radertjes op uw watermeter stil staan, heeft u geen lekkage. Draaien de radertjes toch als u alles dicht heeft staan? Dan heeft u een lekkage in uw binneninstallatie. Neem in dat geval contact op met uw installateur, loodgieter of - bij huurwoningen - de woningeigenaar. De leidingen in uw huis zijn geen eigendom van Dunea.
Controleer uw polis
De huiseigenaar is verantwoordelijk voor de staat van onderhoud van het huis en wat daarbij hoort. Dat geldt ook voor waterleidingen en kranen in huis, vanaf de watermeter. Bent u zelf de huiseigenaar? Schade door lekkage kunt u wellicht verhalen op uw opstal- en/of inboedelverzekering. Dat is afhankelijk van uw verzekeringspolis en de polisvoorwaarden. Ook goed om uw verzekering even te controleren dus!
Beter voorkomen dan genezen
Op uw laatste jaarafrekening ziet u wat uw waterverbruik de afgelopen jaren is geweest. Is uw verbruik ineens veel hoger dan gebruikelijk, zonder dat er wijzigingen zijn geweest in uw gezinssamenstelling en gewoonten? Dan is het tijd voor een lekcheck!
Contact
Mocht uw vraag er niet tussen staan of niet helemaal beantwoord zijn, bel ons dan op 088 347 47 47. U kunt ons bellen van maandag-vrijdag van 8:00-17:00 uur. Wilt u op een ander moment contact met ons opnemen? Via onze klantenservicepagina kunt u een contactformulier invullen.