Storing & onderhoud
Veelgestelde vragen
Ik heb geen water, waar ligt dit aan?
- Komt dit door geplande werkzaamheden, dan heeft u daarover bericht ontvangen in uw brievenbus.
- Komt dit door het niet tijdig betalen van uw factuur/facturen, dan heeft u daarover bericht ontvangen in uw brievenbus en is er een medewerker bij u langs geweest.
- Heeft u nog geen contract voor waterlevering afgesloten? Vraag alsnog uw waterlevering aan. U wordt gevraagd een scan/kopie van uw huur- of koopovereenkomst toe te voegen. Neem daarna direct telefonisch contact met ons voor het aansluiten van de watertoevoer. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 17.00 uur op telefoonnummer 088 347 47 47. Kies voor optie 1 en daarna optie 2, u komt dan direct bij de juiste afdeling terecht.
Wat moet ik doen bij een wateronderbreking?
Soms kunnen wij even geen water leveren. Dat kan komen doordat er een lekkage of andere storing bij u in de buurt moet worden verholpen. Vaker gaat het om geplande onderhoudswerkzaamheden aan het leidingnet, zoals aanleg van nieuwe leidingen en vervanging van oude. U ontvangt dan enkele dagen van tevoren een schriftelijke aankondiging. Geplande werkzaamheden worden uitgevoerd tijdens kantooruren: maandag t/m vrijdag tussen 7.00 en 17.00 uur. Zonder water zitten is lastig, maar als u het van tevoren weet kunt u zich voorbereiden. Enkele tips:
Huishoudens
- Vul flessen met water voor consumptie en bewaar die in de koelkast.
- Vul van tevoren het bad of de wastafel.
- Zet een volle emmer water naast het toilet.
- Vul de voorraad in de regenton aan met kraanwater. Deze voorraad kunt u gebruiken voor tuin en toilet.
Bedrijven
Bedrijven kunnen dezelfde tips volgen als huishoudens. Daarnaast kunnen zij de volgende opties in overweging nemen:
- Zelf mobiel sanitair huren.
- Wij kunnen een noodaansluiting voor u plaatsen (tijdelijke oplossing, kosten op aanvraag). Dan wordt er een tijdelijke aansluiting vanaf een andere leiding gemaakt. Of dit (tijdig) kan worden gerealiseerd hangt af van de mogelijkheden in de omgeving van uw pand en of er op het moment van aanvragen nog voldoende tijd is om de voorziening te realiseren.
- Wij kunnen extra afsluiters voor u plaatsen (permanente oplossing, kosten op aanvraag), om uw aansluiting als het ware te isoleren. Dit kan alleen bij grote afsluiters onder bepaalde voorwaarden. Bij een wateronderbreking aan de ene zijde van het net, heeft u dan via de andere zijde toch watertoevoer.
- Is uw bedrijfsvoering van groot maatschappelijk belang (zorginstellingen), dan kunnen we de wateronderbreking in onderling overeenstemming buiten werktijden laten plaatsvinden. Hieraan zijn wel kosten verbonden, die neerkomen op de extra kosten die wij daarvoor moeten maken.
Ik heb een defecte hoofdkraan, wat kan ik hieraan doen?
Neemt u bij defecten aan de hoofdkraan (de kraan voor de watermeter in de aansluitleiding) contact op met onze klantenservice via 088 - 347 47 47. Dan kunnen wij samen met u vaststellen hoe urgent het probleem is en kan een afspraak met u worden gemaakt voor eventuele vervang- of reparatiewerkzaamheden. Binnen kantooruren (7.30 tot 18.00 uur) is reparatie kosteloos. Buiten kantooruren bent u kosten verschuldigd conform onze tarieven.Ik denk dat ik een lekkage heb, wat moet ik doen?
Controleer eerst of de lekkage voor of na de watermeter zit. Na de watermeter betekent: in de waterleiding in uw huis. U kunt dit controleren door alle kranen in de woning dicht te zetten en vervolgens te kijken of het radertje op de watermeter stil staat. Blijft de meter lopen (het radertje draaien), dan zit er een lek in de waterleiding in uw huis. Bel hiervoor een watertechnisch installateur (loodgieter).
Staat de watermeter (het radertje) stil wanneer al uw kranen dicht zitten en blijft er toch water stromen? Dan zit het lek waarschijnlijk voor of bij de watermeter (in de aansluitleiding).Neemt u in dat geval contact op met onze klantenservice. Dan kunnen wij samen met u vaststellen hoe urgent het probleem is en kan een afspraak met u worden gemaakt voor eventuele vervang- of reparatiewerkzaamheden.
Let op: het kan ook voorkomen dat het geen lekkage aan de waterleiding betreft. In veel gevallen gaat het om grondwater, bijvoorbeeld door stijging van het grondwaterpeil. Op zo'n moment is de huiseigenaar of woningverhuurder verantwoordelijk voor het dichten van het lek. Op deze pagina leest u meer over een lekkage buiten/naast de waterleiding.
Het lijkt alsof mijn watermeter lekt. Wat kan dit zijn?
Heeft u druppeltjes ontdekt op uw watermeter? Dan kan het zijn dat uw watermeter lekt, maar in de meeste gevallen is het condens. Condens ontstaat bij een verschil tussen kou en warmte.
Om te testen of u lekkage hebt, neemt u de natte watermeter af met een doek. Is de meter binnen een minuut weer nat? Dan is er waarschijnlijk sprake van lekkage. Duurt het meer dan vijf minuten voor er nieuwe druppels ontstaan, dan zal het condens zijn.
Gelukkig zijn er manieren om condensvorming te voorkomen; die delen we op deze pagina.
Indien u toch nog vragen heeft of u denkt dat het om een lekkage gaat, neem dan contact op met onze klantenservice.Ik heb geen warm water, waar ligt dit aan?
Het water dat Dunea levert is ‘koud' leidingwater. Wanneer u geen warm water heeft, zal dit hoogstwaarschijnlijk aan uw warmwatervoorziening (boiler, combiketel of geiser) liggen. U kunt het beste contact opnemen met de eigenaar van uw woning, de fabrikant / verhuurder van uw boiler, combiketel of geiser of de watertechnisch installateur (loodgieter).Waarom vindt er aardingscontrole plaats
De elektriciteit uit een gebouw mag bij een defect niet via de waterleiding naar de grond worden afgevoerd. Dunea laat hierop controleren voordat onze monteurs overgaan tot reparatie of vervanging van een metalen waterleiding. Dit is voor uw en onze veiligheid. Op deze pagina leest u meer over (een juiste) aarding.
De kleur van het water is anders, wat kan dit zijn?
Het kan voorkomen dat door een plotseling groot gebruik van het waternet (bijvoorbeeld via een brandkraan) het water enigszins bruin of wit kleurt.
Bruin water
Kraanwater kan soms een bruine kleur hebben. Dat ziet er niet zo fris uit en smaakt ook minder goed. De bruine kleur wordt veroorzaakt door roestdeeltjes in de leidingen. Het is niet schadelijk als u het per ongeluk heeft gedronken. U kunt de kranen in huis het beste even dicht laten en de wasmachine niet gebruiken. Het troebele water is na een half uur meestal uit de waterleidingen verdwenen.
Wit water
Wanneer het water wit van kleur is komt dit meestal door lucht in het water. U kunt dit checken door het water even te laten staan en wanneer het wit/lucht na enige momenten naar boven toe verdwijnt, dan is er sprake van lucht in het water. Dit moet na verloop van een paar weken vanzelf wegtrekken. Lucht in het water is niet schadelijk voor de gezondheid. Voor overige gevallen kunt u contact opnemen met onze klantenservice.
Wat is kookadvies?
Een kookadvies is het advies om water dat u gebruikt voor consumptie (drinken, koffie zetten, koken) vóór gebruik 3 minuten te koken. Na 3 minuten zijn alle eventueel aanwezige schadelijke bacteriën en virussen zeker gedood en kan het water veilig (na afkoeling) worden gedronken. Dit geldt ook voor risicogroepen: zwangere vrouwen, baby's, ouderen en mensen met verminderde weerstand. Kijk voor meer informatie op de pagina over kookadvies.
Contact
Mocht uw vraag er niet tussen staan of niet helemaal beantwoord zijn, bel ons dan op 088 347 47 47. U kunt ons bellen van maandag-vrijdag van 8:00-17:00 uur. Wilt u op een ander moment contact met ons opnemen? Via onze klantenservicepagina kunt u een contactformulier invullen.