In het midden en oosten van Nederland wordt vaak grondwater gebruikt als bron voor drinkwater. Voor het westen van Nederland is dat niet mogelijk, want van nature is grondwater aan de kust te zout. Uniek in Nederland is dat onder de duinen het grondwater wél zoet is. Die voorraad duinwater is niet groot genoeg om iedereen in het leveringsgebied van Dunea van drinkwater te voorzien. Daarom vullen we deze voorraad aan met voorgezuiverd rivierwater uit de Afgedamde Maas. Samen met gevallen neerslag wordt dit duinwater. Pas na ontharding en nazuivering, spreken we van drinkwater.
Drinkwater bereiden uit duinwater is een op de wereld unieke methode. We zijn dan ook trots op deze manier van drinkwater produceren. Hoe die productie precies in zijn werk gaat, wordt hier stap voor stap uitgelegd.
Sinds 1976 brengen we water uit de Afgedamde Maas naar de duinen tussen Monster en Katwijk. De Afgedamde Maas is een zijtak (twaalf kilometer lang) van de rivier de Maas en heeft een geringe stroming. Dat maakt het zeer geschikt als bezinkings‑ en voorraadbekken.
Door de lange verblijftijd (gemiddeld twee maanden) beschikt de Afgedamde Maas over een groot zelfreinigend vermogen. We brengen zelf het fosfaatgehalte terug door ijzersulfaat (en zuurstof) in de rivier te doseren. Het water ondergaat zo al een grote kwaliteitsverbetering.
In Brakel nemen we het rivierwater in om het verder te transporteren. In voorjaar en zomer halen microzeven hier zoveel mogelijk (organisch) materiaal uit het water. Daarna wordt het water 30 km verderop naar Bergambacht gepompt, waar we het water voorzuiveren met behulp van zandfilters. Een deelstroom gaat in Bergambacht door GOBAM. Met UV, OZON en waterstofperoxide verwijderen we o.a. microverontreinigingen als medicijnresten, maar ook bestrijdingsmiddelen en hormoonverstorende stoffen uit het water. Het voorgezuiverde rivierwater gaat vervolgens via twee grote buizen naar het duingebied tussen Monster en Katwijk
Het voorgezuiverd rivierwater wordt in de duinmeren (infiltratieplassen) in het duingebied gepompt. Langzaam zakt het water de duinbodem in en vermengt zich met het neerslagwater. Door deze duinpassage worden ongewenste bacteriën en virussen op een natuurlijke manier onschadelijk gemaakt. Na een gemiddeld verblijf van twee maanden wordt een groot deel van het water weer opgepompt.
Het uit het duin teruggewonnen water bevat een bepaalde hardheid. Dunea wil u als klant een zo goed mogelijk product leveren, dat aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet. Daarom wordt het water onthard van ongeveer 13° Dh naar 7,9° Dh (of 1,42 millimol per liter).
Het water wordt van beneden naar boven door een reactor gepompt. In de reactor zijn zandkorreltjes aanwezig die in het water zweven. Door toevoeging van loog vermindert de oplosbaarheid van kalk in water. Het teveel aan kalk hecht zich aan de zandkorrels; de korrels worden groter en zwaarder en zakken naar beneden. Wanneer het water aan de bovenkant de reactor verlaat, zit er veel minder opgeloste kalk in het water en is het water onthard.
Actieve kool verbetert de smaak van het water en verwijdert de laatste sporen van schadelijke stoffen, waaronder bestrijdingsmiddelen. In een latere zuivering wordt deze poederkool weer uit het water verwijderd.
Het water wordt via watervallen (cascades) naar snelfilters gepompt. Zuurstof uit de lucht bindt zich aan ijzer- en mangaandeeltjes (oxidatie) die in het water aanwezig zijn. Deze oxiden en de eerder gedoseerde poederkool blijven achter op de zandfilters.
Als laatste stap in het zuiveringsproces filtreert het water langzaam door overdekte zandfilters. Door de biologische werking van de zandfilters wordt het water volledig betrouwbaar gemaakt. Na deze laatste zuivering is het duinwater drinkwater geworden en gereed voor consumptie.
Het drinkwater wordt opgeslagen in reinwaterreservoirs, zodat wij u 24 uur per dag goed en betrouwbaar drinkwater kunnen leveren. De watertoren zorgt ervoor dat er continu druk blijft staan op het waterleidingnet - ook bij een eventuele stroomuitval.