Belangrijkste grondstof verdient betere bescherming
Deze maand waren publicaties over de Maas niet te missen. Onze belangrijkste grondstof, rivierwater uit de Maas, komt steeds vaker in gevaar en wordt structureel ondergewaardeerd door andere gebruikers langs de Maas, zoals de industrie. Hoe gaan we samen dit tij keren?
Innamestop juli
In juli was er weer een tijdelijke innamestop van Maaswater vanwege een vervuilingspiek op de Maas. De stop was uit voorzorg, maar we hebben het moment gelijk benut voor onderhoudswerkzaamheden.
- Lees hier meer: Te veel bestrijdingsmiddelen in de Maas
RIWA Maas: Actuele lozingsvergunningen hard nodig
De Maas als bron van drinkwater van 7 miljoen mensen wordt niet effectief beschermd. Tal van industriële afvalwaterlozingen schaden de waterkwaliteit van de Maas in binnen- en buitenland. Zo komt er nog 50% PFAS bij, nadat de Maas Nederland binnenstroomt. Door verouderde en onvolledige vergunningen is veelal onbekend waar deze stoffen in de Maas worden geloosd. Dit laat RIWA Maas weten bij het verschijnen van het jaarrapport 2023.
Onze omgevingsmanager: ‘Meer grip op lozingen’
De aanwezigheid van PMT’s (Persistente, Mobiele en Toxische stoffen) in het rivierwater, maakt het produceren van drinkwater onnodig duurder en complexer. Margot Kwee spreekt als omgevingsmanager bronnen met veel partijen die een rol hebben in het bewaken van de kwaliteit van de Maas en de Lek. Kwee: “In samenwerking de Schone Maaswaterketen (SMWK) proberen we onder meer hotspots van stoffen in kaart te brengen. Dit doen we op basis van databases van het RIVM, zoals de ZZS-navigator. Deze data combineren we met informatie over alle bedrijven in het Maasstroomgebied die potentieel afvalwater lozen. Dit biedt handvatten om gerichter te werk te gaan bij toezicht en handhaving.”
- Lees hier het hele artikel: Schadelijke stoffen in water door indirecte lozingen: dit moet er gebeuren
Contactpersoon: Margot Kwee, omgevingsmanager bronnen