Plaagmier in duingebied
Vandaag verschenen er op AD en NU.nl berichten over de ontdekking van de plaagmier in ons duingebied Meijendel. De mier, die al meerdere jaren aanwezig blijkt te zijn, werd toevallig geïdentificeerd door een expert. De soort is moeilijk te onderscheiden van inheemse mieren, zoals de buntgrasmier en de zwarte wegmier, maar onderzoek bevestigde dat het om de plaagmier ging. Dit is de eerste keer dat deze invasieve mier in een Nederlands natuurgebied is ontdekt.
We werken samen met EIS Kenniscentrum Insecten om de impact en verspreiding van de plaagmier in kaart te brengen. Tot nu toe heeft onderzoek aangetoond dat de nesten slechts enkele centimeters diep liggen, waardoor ze geen invloed hebben op de waterwinning. Eind dit jaar hopen we een volledig rapport van EIS te ontvangen met voorstellen voor beheersstrategieën.
Hoewel de plaagmier geen effect heeft op de waterkwaliteit, vormt hij mogelijk wel een risico voor de biodiversiteit door concurrentie met andere mierensoorten, wat het ecosysteem kan verstoren. Op dit moment bekijken we welke maatregelen ecologisch verantwoord zijn om verdere verspreiding te voorkomen.
We vragen duinbezoekers om op de paden te blijven en geen tuinafval achter te laten in het duingebied, zodat de kwetsbare natuur zo goed mogelijk beschermd blijft.