Monumentenstatus voor Oranjehotel en Waalsdorpervlakte

Ruim 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog krijgen het Oranjehotel en de Waalsdorpervlakte de status van rijksmonument.

Minister Van Engelshoven (OCW) maakte dit bekend tijdens de 76ste herdenking van het Oranjehotel op zaterdag 4 september. De monumentenstatus maakt duidelijk dat beide plaatsen van nationaal belang zijn en op deze manier behouden blijven voor de toekomst. 

De Waalsdorpervlakte maakt deel uit van het duingebied Meijendel en is sinds 2016 in het beheer van Dunea. Directeur Wim Drossaert nam bij de herdenking namens Dunea het schildje in ontvangst, dat bij de monumentenstatus hoort. Minister Van Engelshoven stond in haar toespraak stil bij het belang van verhalen en herdenkingsplaatsen om de herinnering aan de oorlog door te geven aan toekomstige generaties.

Oranjehotel

‘Oranjehotel’ is de bijnaam die de gevangenis in Scheveningen tijdens de oorlogsjaren van 1940-1945 kreeg vanwege de vele verzetsstrijders die hier gevangen zaten. In totaal hebben er ongeveer 25.000 mensen gevangen gezeten. De gevangenis is goed bewaard gebleven en laat de bezoekers zien onder welke omstandigheden de gevangenen hier zaten en wie hier gezeten hebben. Cel 601 is erg bekend omdat gevangenen die ter dood veroordeeld waren, hier hun laatste nacht doorbrachten. De cel is in originele staat te zien en toont de  teksten op de muur van gevangenen.

Waalsdorpervlakte

De Waalsdorpervlakte bevindt zich vlakbij het Oranjehotel, in het duingebied Meijendel. Tijdens de bezettingsjaren werd deze vlakte door de Duitse bezetter gebruikt als fusilladeplaats. Meer dan 250 politieke gevangen en verzetsstrijders uit het Oranjehotel zijn er geëxecuteerd. Tegenwoordig is de Waalsdorpervlakte en het daar gelegen verzetsmonument een belangrijke herdenkingsplaats. Tijdens de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei lopen belangstellenden een stille tocht langs het monument en worden er bloemen en kransen gelegd terwijl de Bourdonklok luidt.

Wim Drossaert: “Door de geschiedenis zijn het Oranjehotel en de Waalsdorpervlakte op een wrange manier met elkaar verbonden. Het is daarom mooi en indrukwekkend dat aan beide plaatsen tegelijk de status van Rijksmonument wordt toegekend. Op de Waalsdorpervlakte, bij het monument, herdenken we jaarlijks de slachtoffers tijdens de nationale dodenherdenking. Maar het hele jaar door komen er mensen naartoe om stil te staan bij wat hier gebeurd is. Het laat zien hoe veel betekenis deze plek ook nu nog heeft voor zo velen.”

Nieuwe wandel- en fietsroute

Bij de bekendmaking van de monumentenstatus presenteerden Dunea en het Nationaal Monument Oranjehotel een wandel- en een fietsroute die lopen van het Oranjehotel naar de Waalsdorpervlakte. De routes voeren door de mooie natuur van Meijendel, langs verschillende bezienswaardigheden.

Download de wandelroute 'Van Oranjehotel naar Waalsdorpervlakte' (4,5 km)

Download de fietsroute 'Van Oranjehotel naar Waalsdorpervlakte' (11 km)